Yetişkin Eğitimi :\)

0
Share

Yetişkin Eğitimi: Bilmek bir ihtiyaç ise o zaman bu bilme ihtiyacını ortaya çıkarmak için bir şeyler yapmak zorundayız. Bu bilme ihtiyacı ise bir yetişkinde 3 şekilde çıkar. Ne, Neden ve Nasıl sorularının cevaplanması ile.

 

Buradaki soruları cevaplar iken de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta “fayda” dır. Belirlenen tüm faydalar ise kesinlikle gerçek ve uygulanabilir olmalıdır. Bu yüzden Giriş bölümündeki ifadeler eğitimin gidişatını belirleyeceği için katılımcının seviyesine uygun olmalıdır. Burada söylemeye çalıştığımız aslında tam olarak şudur. Yetişkin bu eğitimde neden bulunuyor, ne için bu eğitimi alıyor, ona faydası ne olacak.

 

Ayrıca yetişkin veya çocuk fark etmez, her zaman keyif aldığı ortamlar veya durumlar içinde en iyi öğrenir. Bu yüzden eğitim, özellikle yetişkin eğitimi yetişkinin keyif alacağı ortam içinde olmalıdır. İç bölümlerde yer alan anlatımların tamamı hikayeleştirilerek öğrenilmesi basite indirgenmelidir. Yetişkinin günlük hayatta kullanabileceği basit yaşanmışlıklarla öğretilecek konular birleştirilerek bilgi aktarımı yapılmalıdır. Bu sayede yetişkin kendini daha rahat ve anladığını gördükçe daha mutlu hissedecektir.

 

Eğitim akışı asla birbirinden kopuk olmamakla birlikte, eğitim senaryosu kusursuz bir şekilde dizayn edilmelidir. Kesinlikle eğitim alacak kişilerin yaptıkları işlere uygun örnekler yerleştirilmelidir. Eğitim alacak kişiler birbirinden farklı ve açık eğitim katılımcıları ise; burada yapılması gereken en önemli argüman ise basit ve günlük hayat örnekleri olmalıdır. Eğer yapılabiliyorsa katılımcılara ait çalışma alanları belirlenerek farklı sektör örnekleri verilmelidir.

Grup eğitimi ise, katılımcılar önceden eğitim hakkında bilinçlendirilmelidir. Mümkünse kısa bir bilgi verilmeli, eğitim yer, saat ve zaman bilgisi eksiksiz aktarılmalıdır.

Related Posts