Eğitim Katılımcısını Hazırlama

0
Share

Aslında başlık olarak daha uygun bir ifade bulamadığım için bu ifadeyi kullanmayı tercih ettim. Eğitim katılımcısını hazırlama dediğimde sanki bir eğitmenin eğitim öncesi katılımcıyı hazırlama ve öğrenme düzeyini arttırmaya yönelik yöntem ve materyalleri kullanması gibi duruyor. İşin bu yanı var ama ben daha çok başka bir bölümden bahsedeceğim.

Çocuk gelişiminde önemli olan konulardan bir tanesi, çocuğun kendisine bir örnek ve rol model belirlemesidir. Bu rol model genellikle anne ya da baba olur. Anne ya da babanın gösterdiği bütün davranışları çocuk gözlemler ve yavaş yavaş oda bu davranışları göstermeye başlar. Tepkiler, konuşmalar hatta tüketilen iyi yada kötü bütün alışkanlıklar.

Büyünüp ve hayata başladığında da artık başka rol modeller buluruz kendimize. Bir iş yerinde çalışanın kendi değerleri yoksa da aldığı ilk rol model yine yöneticisidir ve eğitime bakış açısı da aynıdır. Genelimiz iş hayatımıza başladığımızda da  bu durumdayız. Yani aslında bir çalışanın yeni şeyler öğrenmesine, sürekli gelişmeye inanmasına ve bunların sonucu olarak daha iyi işler ortaya koymasına tek neden olan nokta yöneticisidir.

Çalışanınıza ağzınızın ucuyla eğitim olduğunu söylemek,  eğitimin dinlenme veya vakit geçirme yeri olarak görülmesini sağlayacak söylemlerde bulunmak; aslında hem vakit kaybı hemde şirket kârlılığına dolaylı yoldan vurulmuş bir darbedir. Bunlar olduğunda ise artık ekibinizin eğitime olan bakış açısını değiştiremez, istediğiniz sonuçları ekibinizden alamazsınız. Siz ne kadar eğitim olan inancınızı yitirmiş olursanız olun hatta eğitim ile artık öğrenebilecek bir şeyinizin olmadığını düşünebilirsiniz ama unutmayın ekibinizin yöneticisi olmanızın gereği zaten onlardan daha iyi olmanız. Yani ekibinizde çalışan kişilerin eğitimde anlatılan bilgilere ihtiyaçları var.

Bir yöneticinin ekibini eğitime hazırlamasına ilişkin yöntemler..

1- Küçük bir ekip yönetiyorsanız eğitime giden çalışanlarınız ile bire bir görüşüp eğitimi iyi değerlendirmesi gerektiğini ve eğitimin öneminden bahsedebilirsiniz. (ekibinizden 1-8 arası kişinin katıldığı durumlar.)

2- Büyük bir ekip yönetiyorsanız, eğitime giden çalışanlarınıza mail atarak  eğitimi iyi değerlendirmesi gerektiğini ve eğitimin öneminden bahsedebilirsiniz. ( ekibinizden 8 ve fazla kişinin katıldığı durumlar.)

3- Yukarıdakilere istinaden, eğitim verecek olan eğitmenden eğitim özeti ve ana başlıkları istenebilir. Genellikle eğitim ile ilgili bir ön yazı var ise bu bilgiye istinaden sizce çok önemli olan konular çalışanlara altları çizilerek sizin ve şirket için önemli olduğu belirtilebilir.

4- Bu eğitime neden ihtiyaç duyulduğu ve katılımcı olarak neden kendi seçildiği katılımcıya net anlatılmalı.

5 – Eğitimden sağlayacakları kazanımlar. (CV, bilgi, kişisel ve şirket kazanımları, müşteri memnuniyeti, vb..)

6- Eğitim sonunda katılımcıdan önemli görülen noktaları ve kendisine yarar sağlamış olan bölümleri isteyerek, kendinizin de bu konuda öğrenme işine onlar aracılığıyla ortak olduğunuzu hissettirmek.

 

Related Posts