İş Yaşamında Stres

0
Share

Çalıştığımız zaman içinde karşılaştığımız olaylar, çevremizden gelen tepkiler, düşüncelerimizz, hayallerimiz ve içinde bulunduğumuz ortamdaki bazı nedenlerin bizi rahatsız etmesi ile oluşabilecek bir etkendir stres.Ancak her zaman bilindiği kadar da kötü değildir bu etken.Doğru kullanıldığı sürece çok güzel etkileri olacaktır, ancak unutulmamalıdırki stres’inde bir kırılma noktası vardır.Aşırı stres sizleri kötü etkileyebilir.Öncelikle istiyorumki stresi tanıyalım ve bize kattıklarını bilelim.

Stres reaksiyonu sonucunda nefes alma, kalp hızı ve kan basıncı artar.Böylece kaçmak ya da savaşmak için gerekli olan bol oksijenli kan beyne ve kaslara hızla ulaşabilir. Hareket için kas gerginliği ve vücudu soğutmak için de terleme artar. Olası bir yaralanmadaki kan kaybını azaltmak amacıyla pıhtılaşma için gerekli olan kimyasal maddeler dolaşıma verilir. Ayrıca enerji gereksinimi için kana glukoz ve yağ asitleri salınır. Bu arada bellek güçlenir, uyarılma ve acıya karşı dayanıklılık artar. Göz bebekleri büyüyerek gözün daha fazla ışık alması sağlanır.

Bunlar olurken bir enerji ihtiyacı ortaya çıkacağından dolayı her zaman kullanılmayan tüm enerjiler farklı birimlerden(üreme vs.) alınır ve kullanılmaya hazı hale getirilir.

Aşırı stres altında verilen bir çok karar emigdala üzerinden verildiği için sonuçlarından çokda memnun olmayabilirsiniz.Bunun sebebi ise prefrontal lob’dan bu kararların verilmemiş olmasıdır.Prefrontal lob ise problem çözme, karar verme gibi becerilerin bulunduğu bölümdür.

Vucudumuz bu kadar donanımlı iken bizim hiç bir şeyden korkmamıza veya strese yenilmemize gerek yoktur.Çünki zaten vucüdumuz biz hiç bir şey yapmadan kendini savunacak ve bize yardımcı olacaktır.Stresin uzun zamanlı bizim ile beraber kalması durumu kalıcı hastalıkları getirmek ile beraber, vucudumuzu yormamak için bir an önce stresi üzerimizden atmamız gerektiğini unutmamalıyız.

Stres bir gerçekse ve yaşaycaksak, Stres’e girmekten korkup Aşırı Stres’e girmeye gerek yok.

Related Posts